Bönbollar

Köttbullar brukar vara en vanlig favorit hos barn. Så var det hos oss också, både för de vuxna och barnen. Att hitta ett bra alternativ till köttbullar har dock inte varit så lätt. Först testade vi laga sojakrossbullar. De blev väl helt okej. Men ingen av oss fastnade riktigt för sojasmaken och vi har inte ätit det speciellt ofta sedan vi bytte kost. Sedan bestämde jag mig för att testa att laga bönbollar på kidneybönor. Jag följde ett recept till punkt och pricka och trodde att det skulle bli en succé – ända tills sonen tog sin första tugga och sade att den var ganska varm. Vadå varm sade jag? Låt den svalna lite. Nu menade han inte att den brändes i munnen för att den var varm i temperaturen, utan för att smaken var väldigt het. Under resten av måltiden rörde han inte ens en liten bönboll…

I receptet kunde man välja om man ville sätta i ketchup eller chilisås. Jag satte lite av båda och dessutom precis så mycket cayennepeppar som det stod angivet. 3-4 tsk tror jag att det var! Jag har inte använt cayennepeppar tidigare och tänkte att det var chilisåsen som var boven i dramat så vid nästa försök lämnade jag bort den. Vilket resulterade i lika starka bönbollar som tidigare. Vi fick slänga bort nästan alla bollar.

Nå tredje gången gillt blev de rätt så bra. Det var inte så lätt att få sonen att smaka på bollarna då han förväntade sig att de skulle vara ”lite starka”. Men när han väl vågade så åt han med god aptit. Problemet nu var bara att de var lite jobbiga att steka. De tog gärna fast i varandra och fastnade lite i stekpannan. Men då kom jag på att jag ju ofta brukade laga vanliga köttbullar i ugnen. Sagt och gjort, jag rullade bönbollarna och satte dem på en plåt. In i ugnen i 200°C i 10-15 minuter och sedan en liten stund i stekpannan för lite god stekyta och så var problemet löst!

Nu har jag också slutat sätta i ketchup eftersom vi annars också äter det väldigt sällan. Men de senaste gångerna har det blivit riktigt gott och tillsammans med potatismos, sås gjord på havregrädde samt lingonsylt och andra grönsaker så blir det en riktigt god vegansk husmanskost!

Så här brukar jag göra:

  • 1 burk/tetra kidneybönor
  • 1 liten riven potatis (rå)
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ca 1 dl havregryn
  • ca 2 msk potatismjöl
  • lite ströbröd om man vill
  • Kryddor (salt, peppar, paprikakrydda)

Skala potatisen och riv den fint. Hacka löken. Blanda potatis, lök och kidneybönor. Mosa allt med en potatisstöt så att bönorna finfördelas, men ändå inte är helt mosade. Tillsätt resten av ingredienserna och rulla till bollar. Lägg bollarna på en bakplåtsbeklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 10 minuter. (Om de är inne för länge blir de lätt lite torra.) Stek dem en kort stund i en stekpanna (med rypsolja) så att de får lite stekyta.

En god sås får man om man flyttar de färdiga bönbollarna i en skål och häller havregrädden i stekpannan. Smaksätt med lite sojasås, salt, peppar, en liten skvätt rödvins/vitvinsvinäger och kanske någon annan krydda som passar. Låt puttra en stund och smaka av med mera salt/peppar tills den smakar bra.

Servera med potatismos, lingonsylt och en sallad eller kokta rotsaker.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s